Siirry sisältöön

Näin
säädät
subwooferisi

Subwoofer tuo täysin uuden ulottuvuuden stereo- tai surround-järjestelmääsi syvällä, miellyttävällä ja voimakkaalla bassolla. Tässä on muutamia helppoja vinkkejä ja niksejä, joiden avulla voit saada kaiken irti uudesta subwooferistasi.

Subwoofer tekee elokuvista ja musiikista paljon elämyksellisempiä. Kun sijoitat ja säädät sen oikein kerran, voit nauttia täydellisestä äänestä joka kerta. Tämä pieni opas auttaa sinua pääsemään alkuun!

  • Missä subwooferin pitäisi olla?
  • Liittäminen stereojärjestelmään
  • Liittäminen kotiteatteriin
  • Äänenvoimakkuuden, vaiheen ja jakotaajuuden säätäminen
  • Huonekorjaus subwooferin kanssa

 

 

Subwooferin
sijoitus

Yksi subwooferin suurista eduista on se, että voit sijoittaa sen melkein mihin tahansa ja silti saada hyvän äänenlaadun. Ihmiskorva ei pysty tarkasti havaitsemaan, mistä kaikkein matalimmat äänet tulevat (noin 80 Hz ja sitä alemmas), ja juuri tätä ilmiötä hyödynnetään subwooferissa.

Stereojärjestelmässä saat yleensä hyvän tuloksen, kun sijoitat subwooferin samalle linjalle kaiuttimien kanssa, olipa se lattialla tai piilotettuna huonekaluun. Paras sijoitus olisi kaiuttimien välissä, mutta se voi olla myös sivummalla tai hieman takana – kunhan asetukset ovat kohdillaan.

Jos haluat maksimaalisen basson, voit hyödyntää huoneen akustiikkaa ja sijoittaa subwooferin nurkkaan. Tämä toimii erinomaisesti erityisesti kotiteattereissa, joissa voimakas basso tekee katselukokemuksesta fyysisesti tuntuvan. Jos haluat subwooferin pois näkyvistä, litteän mallinen subwoofer voidaan helposti piilottaa esimerkiksi sohvan alle.

Subwooferin takana on erilaisia liitäntöjä ja säätimiä, jotka saattavat vaikuttaa monimutkaisilta, jos käytät subwooferia ensimmäistä kertaa. Liitäntätapa riippuu laitteistostasi ja siitä, käytätkö stereo- vai surround-äänijärjestelmää.

Liittäminen
stereojärjestelmään

Tavalliseen stereojärjestelmään subwoofer kytketään yleensä yhteen R/L-liitintään (punainen/valkoinen). Periaatteessa sillä ei ole väliä, kumpaa käytät, mutta sillä on merkitystä, jos vahvistimen ulostulosignaali on heikko. Voit vahvistaa signaalin käyttämällä kahta kaapelia tai Y-haarotinta. Jos subwooferin automaattinen päälle/pois-toiminto ei toimi kunnolla, ongelma saattaa ratketa tällä tavalla.

Useimmissa subwoofereissa on myös LFE-asetus tai liitintä, joka on suunniteltu lähinnä surround-järjestelmille tai edistyneille stereoille, joissa on "bassonhallinta". Tässä tapauksessa vahvistin huolehtii bassosignaalin ohjauksesta suoraan subwooferiin, jolloin subwooferin oma jakosuodin ohitetaan. Näin voit poistaa matalimmat bassot pääkaiuttimista ja antaa subwooferin hoitaa ne – ääni on puhtaampi ja voit soittaa musiikkia kovemmalla ilman vääristymiä. 

Joissakin subwoofereissa on myös "SPK"-tai "Speaker Level" -liitännät, joita voit käyttää, jos vahvistimessa ei ole subwooferille tarkoitettua ulostuloa tai pre-out-liitäntää. Tässä tapauksessa subwoofer liitetään suoraan kaiutinkaapeleilla, mutta se on hieman monimutkaisempi ja vähemmän ihanteellinen ratkaisu. Käytä tätä vain, jos muita vaihtoehtoja ei ole.

Liittäminen
kotiteatteriin

Kotiteatterin surround-järjestelmässä subwoofer liitetään LFE-tuloon (low-frequency effects). Surround-järjestelmissä bassolla on oma erillinen LFE-ääniraita, ja vahvistin ohjaa automaattisesti oikean signaalin subwooferille. Jos käytät subwooferia surround-järjestelmässä eikä siinä ole LFE-tuloa, käytä yhtä L/R-tuloista ja säädä jakotaajuus (crossover) korkeimmalle asetukselle, yleensä 120–140 Hz.

Useimmissa surround-vahvistimissa on sisäänrakennettu opastus, joka auttaa sinua subwooferin oikeassa asetuksessa. Seuraa ohjeita tai käy HiFi Klubben -liikkeessä, jos tarvitset apua. Me autamme sinua mielellämme saamaan kaiken toimimaan täydellisesti.

Äänenvoimakkuuden, vaiheen ja jakotaajuuden
säätäminen

Kun subwoofer on oikein säädetty, sen basso sulautuu saumattomasti pääkaiuttimien ääneen, jolloin saat luonnollisen ja yhtenäisen äänikuvan matalista korkeisiin taajuuksiin. Täydellisen säädön löytäminen voi vaatia hieman aikaa ja kokeiluja, mutta se on ehdottomasti sen arvoista – näin saat subwooferista kaiken ilon irti joka kerta.

Stereojärjestelmässä voit aloittaa asettamalla jakotaajuuden (crossover) 80 Hz kompakteilla kaiuttimilla tai 60 Hz lattiamallisilla kaiuttimilla. Käännä subwooferin äänenvoimakkuus hieman tavallista korkeammalle ja soita musiikkia, jossa on voimakas ja monipuolinen basso. Pyydä ystävääsi säätämään subwooferin asetuksia, kun itse kuuntelet sohvalla – näin löydät nopeammin sinulle oikeat asetukset.

Subwooferin takaa löydät "Phase"-nappulan, jonka asetuksina on yleensä kaksi vaihtoehtoa (0/180 astetta). Vaiheen säätö tarkoittaa käytännössä, että kaiutinkalvot liikkuvat samaan tahtiin, jolloin saat voimakkaimman mahdollisen äänen. Valitse asetus, joka tuottaa voimakkaimman basson kuuntelupaikassasi.

Kompaktikaiuttimilla 80 Hz on hyvä jakotaajuus, mutta lattiamalleilla se kannattaa säätää matalammalle, noin 50–60 Hz. Lopullinen asetus riippuu kuitenkin kaiuttimista, subwooferista ja omasta maustasi. Kokeile säätää jakotaajuutta ja valitse se asetus, joka mielestäsi kuulostaa parhaalta ja luonnollisimmalta.

Kun jakotaajuus on säädetty, voit laskea äänenvoimakkuutta niin, että basso ei ole liian voimakas. Kokeile vielä hienosäätää jakotaajuutta – joskus pieni lisäsäätö voi tehdä ihmeitä.

Viimeisenä säädä subwooferin päälle/pois-toiminto. Useimmiten on helpointa antaa subwooferin kytkeytyä päälle ja pois automaattisesti laitteiston mukana. Jos tämä ei toimi kunnolla,voit kuten aiemmin mainittu käyttää Y-haarotinta vahvistamaan subwooferin tulosignaalia, jolloin se reagoi paremmin laitteiston käynnistyessä.

Huonekorjaus
subwooferin kanssa

Useimmissa kotiteatterivahvistimissa ja joissakin edistyneissä stereojärjestelmissä on jonkinlainen sisäänrakennettu digitaalinen huonekorjaus (Audyssey, RoomPerfect, Dirac Live jne.). Nämä järjestelmät säätävät äänen huoneen akustiikan mukaan, ja ne voivat ottaa haltuunsa myös monet subwooferin säädöt, joita normaalisti joutuisit tekemään manuaalisesti.

Järjestelmät toimivat eri tavoin, joten jos haluat käyttää huonekorjausta subwooferin säätämiseen, suosittelemme lukemaan tarkasti valmistajan ohjeet. Yleensä huonekorjauksen jälkeen ääni saattaa kuulostaa hieman ohuelta ja "tasaiselta", koska järjestelmän tavoitteena on saada aikaan lineaarinen ja "oikea" toisto. Äänen saa kuitenkin taas elävämmäksi helposti.

Yksinkertaisin tapa lisätä bassoa on säätää subwooferin äänenvoimakkuutta korkeammalle, kunnes basso on haluamallasi tasolla. Vielä parempi ratkaisu on kuitenkin kertoa järjestelmälle, että haluat enemmän bassoa. Monissa järjestelmissä on valmiita EQ-asetuksia juuri tähän tarkoitukseen, kun taas toisissa järjestelmissä sinun on nostettava bassoa huonekorjaus-sovelluksessa. Näin säilytät kaikki muut asetukset, mutta saat juuri haluamasi määrän bassoa.

Nauti uudesta subwooferistasi!

Näin säädät
subwooferisi

Subwoofer tuo täysin uuden ulottuvuuden stereo- tai surround-järjestelmääsi syvällä, miellyttävällä ja voimakkaalla bassolla. Tässä on muutamia helppoja vinkkejä ja niksejä, joiden avulla voit saada kaiken irti uudesta subwooferistasi.
Lue lisää