Siirry sisältöön

Äänirasia
– äänimekaaninen ihme

Hyvä analoginen äänimaailma alkaa ja päättyy laadukkaaseen äänirasiaan. Mutta miten tämä pieni laite oikeastaan toimii, ja miten löydät juuri sen oikean? Ota mukava asento – nyt sukelletaan timanttineulan maailmaan.

Äänirasia on levysoittimen osa, joka lukee vinyylilevyn urien pienet vaihtelut ja muuttaa ne värähtelyt äänisignaaliksi, jonka voit kuulla kaiuttimista. Äänirasioita on monenlaisia, ja niillä on erilaisia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat äänenlaatuun ja hintaan.

Äänirasia on niin sanottu "mekaaninen transduktori" ja toimii vähän kuin mikrofoni: se muuntaa liikkuvaa energiaa sähköenergiaksi. Tämä tekee sen äänestä hiukan "värikkäämpää" kuin tavallisen elektroniikan tuottama ääni. Koska äänirasia on erittäin hienomekaaninen laite, se on herkkä sekä omalle rakenteelleen että ulkoisille häiriöille.

Äänirasian neula liikkuu vinyylin urissa todella nopeasti. Se voi altistua jopa 100 g painovoimavaikutuksille (kiihtyvyys) ja liikkua 100 km/h nopeudella. Vertailun vuoksi: F-16-hävittäjä voi kestää noin 9 g voimat, ja lentäjä voi menettää tajuntansa 7 g kohdalla! Ei ihme, että äänirasian täytyy olla tarkka ja laadukas, jotta se voi lukea urat täydellisesti.

Äänirasia

Eri
äänirasiatyypit
eri tarpeisiin

Kaksi yleisintä äänirasiatyyppiä ovat Moving Magnet (MM) ja Moving Coil (MC). On olemassa myös muita harvinaisempia vaihtoehtoja, mutta keskitytään tässä artikkelissa näihin kahteen, joita löydät Hi-Fi Klubbenilta.

Äänirasian valinta riippuu laadusta, hinnasta ja siitä, miten hyvin se sopii levysoittimeesi, äänivarteesi ja koko äänijärjestelmääsi. Tässä artikkelissa annamme sinulle helppotajuiset perustiedot eri äänirasioista ja niiden tekniikasta.

Johdanto
– levy ja urat

Kun vinyylilevyä aletaan valmistaa, prosessi alkaa "masterin" leikkaamisella. Tämä master voi olla joko kuparilevy (Direct Metal Master – DMM) tai niin kutsuttu lakka-masteri, joka on alumiinilevy, jonka päällä on ohut vinyyliasetaattipinta – vähän kuin kynsilakkaa. Tähän pintaan leikataan urat leikkauskoneella, jota kutsutaan cutting latheksi. Levy pyörii levylautasella, ja urat leikataan musiikin tahdissa leikkauspäällä ja leikkausneulalla, jota tukee erittäin vahva vahvistin (1 000–3 500 wattia).

Leikkauspää leikkaa urat levyn ulkoreunasta spiraalina kohti keskustaa. Näin syntyy lakka-masteri, joka lähetetään replikoitavaksi. Replikoinnissa levy suihkutetaan hopeanitraatilla, joka täyttää levyn urat. Tämän jälkeen levy käsitellään kemiallisesti, jolloin syntyy negatiivinen metalliversio, niin kutsuttu "metallileimasin", jota käytetään varsinaisten vinyylilevyjen painamiseen.

Vinyylilevyjen valmistus on monimutkainen ja kallis prosessi, ja sen hallitseminen vaatii vuosien kokemusta. Tämä on yksi syy siihen, miksi vinyylilevyt maksavat usein hieman enemmän, ja miksi niiden laatu voi vaihdella paljon riippuen siitä, missä ne on painettu. Mutta nyt takaisin itse aiheeseen – äänirasiaan!

Äänirasian
rakenne

Äänirasia koostuu pienestä timanttineulasta, joka on kiinnitetty pieneen putkeen, jota kutsutaan neulaputkeksi tai cantileveriksi. Tämän putken takaosaan on kiinnitetty joko magneetti tai kela. Kun neula liikkuu levyn urissa, magneetti tai kela liikkuu sen mukana. Tämä liike synnyttää virran tai jännitteen äänirasian sisäisessä magneettikentässä. Nämä virran ja jännitteen vaihtelut voidaan sitten vahvistaa ja kuulla kaiuttimista musiikkina.

On olemassa kolme yleisintä äänirasiatyyppiä: Moving Magnet (MM), Moving Coil (MC) ja high-output Moving Coil.

MM
– Moving Magnet

Moving Magnet -äänirasia on tällä hetkellä yleisin levysoittimissa käytetty äänirasiatyyppi, koska se on edullinen valmistaa ja tarjoaa hyvän äänenlaadun hintaluokassaan. Tyypillisesti MM-äänirasiat toimitetaan vakiona levysoitinten mukana.

Moving Magnet on, kuten nimikin kertoo, sähköinen järjestelmä, jossa magneetti on kiinnitetty cantileverin päähän, eli putkeen, jonka toisessa päässä on timanttineula. Tämä magneetti liikkuu kahden kelasarjan välissä, ja yhdessä ne muodostavat pienen sähkömagneettisen generaattorin. Kun neula seuraa levyn uria, magneetti liikkuu kelojen välissä ja tuottaa pienen virran tai jännitteen, joka kuvastaa levyssä olevaa musiikkia.

Tämän rakenteen etuna on, että se on melko helppo ja edullinen valmistaa, ja että sekä neula että cantilever voidaan vaihtaa kulumisen jälkeen, kuten esimerkiksi tanskalaisen Ortofonin 2M-sarjassa.

Moving Magnet
edut

Moving Magnet -äänirasioissa on paljon hyviä puolia. Ne ovat edullisia valmistaa, helppoja yhdistää useimpiin äänivarsiin pehmeän cantilever-ripustuksen ja kevyen kotelon ansiosta, ja monissa malleissa neulan voi vaihtaa, mikä tekee niistä käytännöllisiä ja pitkäikäisiä. Lisäksi niiden ulostulojännite on melko korkea (4-6 mV), joten ne eivät vaadi paljon lisävahvistusta RIAA/äänirasia-esivahvistimelta.

Moving Magnet
haitat

Miinuspuoli on se, että MM-äänirasian liikkuva massa (cantilever ja magneetit) on hieman raskas verrattuna MC-äänirasioihin. Tämä tekee Moving Magnet -rakenteesta vähemmän herkän pienille värähtelyille, mikä lopulta johtaa vähemmän tarkkaan järjestelmään, joka ei poimi vinyylilevyn urista kaikkia hienoimpia yksityiskohtia.

Moving Magnet
- äänirasioissa

MC
– Moving Coil

Moving Coil -äänirasiat ovat tyypillisesti kalliimpia, ja niitä löytyy laadukkaammista levysoittimista. Ne voidaan myös ostaa erikseen päivittämään olemassa olevaa levysoitinta. MC-äänirasioita on monen hintaisia, mutta ne alkavat yleensä korkeammasta hintaluokasta kuin MM-mallit, koska niiden valmistus on huomattavasti vaikeampaa ja kalliimpaa. Vastineeksi saat kuitenkin  huomattavasti tarkemman ja puhtaamman äänenlaadun kuin tyypillisellä MM-äänirasialla.

Kuten tarkka lukija on varmasti huomannut, Moving Coil -äänirasiassa (verrattuna Moving Magnetiin) on sähköinen järjestelmä, jossa kelat liikkuvat magneetin sijaan.

MC-äänirasiassa kelat on asetettu suoraan cantileveriin, ja ne istuvat magneettiaukossa erittäin vahvassa magneettijärjestelmässä ja värähtelevät musiikin tahdissa. Tällä tavalla syntyy virta/jännite, vähän kuten kaiuttimessa magneetin ja puhekelan kanssa – vain päinvastoin ja PALJON pienemmällä signaalin voimakkuudella.

Kelat ovat erittäin pieniä ja tehty hyvin ohuista johtimista, joten on itsestään selvää, että MC-äänirasioiden valmistaminen oikein on melko vaikeaa. Siksi ne ovat lähes aina käsin valmistettuja, kuten esimerkiksi Ortofonilla. Käytetään myös tyypillisesti hienompia materiaaleja kuin MM-äänirasioissa, joten on ymmärrettävää, että ne ovat kalliimpia valmistaa.

Moving Coil
edut

MC-äänirasioiden etuna on kevyempi liikkuva massa (cantilever, neula ja kela), joten ne pystyvät seuraamaan vinyylin uria tarkemmin ja poimimaan pienimmätkin yksityiskohdat. Tämä tuottaa huomattavasti tarkemman ja yksityiskohtaisemman äänentoiston. MC-äänirasiat valmistetaan usein myös hienommista materiaaleista, jotka parantavat suorituskykyä. Esimerkiksi kevyemmät ja jäykemmät cantileverit, resonanssittomat kotelot, hopeoidut kuparijohdot ja timanttien hienompi hionta. Nämä kaikki lisäävät hintaa, mutta jos kaikki on tehty oikein, ne takaavat äänenlaadun, joka ylittää MM-äänirasiat moninkertaisesti.

Moving Coil
haitat

Yksi Moving Coil -äänirasian haittapuolista on sen matala ulostulojännite (yleensä noin 0,5 mV). Jotta kelat pysyisivät kevyinä, käytetään vain muutamia kierroksia, mikä heikentää ulostulosignaalia. Tämä tekee rakenteesta myös herkemmän häiriöille, kuten hurinalle. Siksi MC-äänirasiat vaativat laadukkaan, erittäin vähän kohisevan RIAA-esivahvistimen, jotta ne toimivat parhaalla mahdollisella tavalla.

Toinen haitta on se, että neulaa ei voi vaihtaa, kun se kuluu. MC-äänirasiat vaativat myös tarkempaa säätöä, ja niissä on yleensä jäykempi cantilever-ripustus, mikä voi tehdä niiden yhdistämisen kevyisiin äänivarsiin hieman hankalammaksi. Hyvä MC-äänirasia on siis haastavampi ja kalliimpi ylläpitää. Siksi ne sopivat erityisesti niille, jotka nauttivat laitteiden hienosäädöstä ja virittämisestä täydellistä äänentoistoa varten. Mutta jos kaikki tehdään oikein, on erittäin vaikea löytää mitään, mikä voittaisi hyvän MC-järjestelmän äänenlaadussa!

Jos kiinnostuit MC-äänirasioiden maailmasta, me Hi-Fi Klubbenilla autamme mielellämme uuden äänirasian asennuksessa ja säätämisessä, jotta saat parhaan mahdollisen äänen. MC-äänirasiat maksavat yleensä alkaen noin 1500 euroa, ja hinnat nousevat. Innokkaimmat harrastajat saattavat käyttää äänirasiastaan enemmän rahaa kuin autostaan!

Moving Coil
-äänirasian

High-output
Moving Coil

On myös olemassa niin sanottuja high-output MC-äänirasiatyyppejä, kuten Denon DL-110. Näissä malleissa keloihin on lisätty kierroksia ja käytetty voimakkaampia magneetteja, jotta äänirasia tuottaa suuremman ulostulosignaalin, jolloin se voidaan liittää kuten MM-äänirasiat. Tämä on yritys yhdistää molempien maailmojen parhaat puolet.

Saat monia MC-rakenteen etuja, mutta korkeamman lähtötehon ansiosta RIAA-esivahvistimelle asetetut vaatimukset eivät ole yhtä tiukat kuin oikeille MC-äänirasioille. High-output MC on fiksu kompromissi, mutta se ei tarjoa aivan samaa tarkkuutta kuin puhtaat MC-mallit, koska lisäkierrokset ja kelat lisäävät hieman painoa.

Milloin
äänirasia
on liian vanha?

Saatat tuntea tilanteen: "Olen perinyt isoisäni vanhan Lenco-levysoittimen, se on seissyt ullakolla 15 vuotta, mutta siinä on aivan uusi äänirasia, voinko vain käyttää sitä? Sitä ei ole soitettu ollenkaan." No, vaikka äänirasia olisi käyttämätön, se ei välttämättä ole hyvä idea. Suosittelemme vaihtamaan äänirasian uuteen.

Äänirasian cantileverin kumiosa, joka pitää neulan ja cantileverin paikallaan, on hyvin ohut ja herkkä lämpötilanvaihteluille, kosteudelle ja voimakkaille värähtelyille, jotka syntyvät, kun äänirasia soi. Ajan myötä kumi kuivuu ja jäykistyy tai pahimmassa tapauksessa haurastuu. Se on vähän kuin "uusi" polkupyörän rengas, joka on talven yli ulkona tuulen ja sään armoilla. Kumi kuluu, vaikka pyörää ei olisi ajettu metriäkään.

Kumin ikääntyminen heikentää äänirasian kykyä seurata uran pieniä vaihteluita kunnolla, mikä tarkoittaa, että menetät musiikin hienot yksityiskohdat. Pahimmassa tapauksessa äänirasia voi alkaa toimia eräänlaisena höylänä, joka leikkaa levyä urien seuraamisen sijaan. Tämä voi pilata koko levykokoelmasi!

Kuinka kauan
timanttineula
kestää?

Kun soitat levyjäsi, neula kuluu väistämättä. Timanttineula kestää tyypillisesti noin 1000 tuntia ilman kuultavaa heikkenemistä, jos pidät neulan ja levyt puhtaina pölystä ja liasta, ja jos äänirasia ja äänivarsi on säädetty oikein. Tämä vastaa noin yhtä levyä päivässä kolmen vuoden ajan.

Sekä äänenlaadun että taloudellisten syiden vuoksi on hyvä idea pitää äänirasia uudessa ja hyvässä kunnossa. MM-äänirasioissa voit yleensä vain ostaa uuden neulan (stylus),  jolloin äänirasia on taas käyttövalmis, kun taas MC-äänirasioissa koko äänirasia on vaihdettava. On vaikea antaa tarkkaa vastausta siihen, milloin äänirasia on liian vanha tai kulunut, sillä se vaihtelee merkin mukaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että riippumatta siitä, soitatko yhden levyn päivässä tai vuodessa, sinun kannattaa harkita uuden äänirasian tai neulan hankkimista, kun se lähestyy kolmea vuotta.

Minkä
äänirasian
sinun pitäisi valita?

Jos haluat vain kuunnella vanhoja levyjäsi hyvässä laadussa mahdollisimman yksinkertaisesti, MM-äänirasia on selvä valinta. Niitä on saatavilla kaikissa laatuluokissa, ja ne ovat erittäin helppoja käyttää. Jotkut mallit voidaan jopa päivittää paremmalla neulalla, kun vanha on kulunut. Hyvä lähtökohta voi olla esimerkiksi Ortofonin 2M-sarjan äänirasia, joka on yksi maailman hienoimmista MM-äänirasioista.

Jos olet tottunut MC-äänirasioihin, tunnet jo todennäköisesti niiden asennuksen ja säädön, mutta älä huoli, jos olet vasta-alkaja. Jos haluat kokeilla MC-äänirasiaa ja sen äänellisiä etuja, voit aina kysyä neuvoa meiltä. Voimme auttaa sinua löytämään täydellisen äänirasian levysoittimellesi ja varmistamaan, että se toimii täydellisesti. Näin sinun tarvitsee vain siirtää neula levylle ja nauttia musiikista kotona.

Hyvä äänirasia on kuitenkin aina loistava päivitys, jos sinulla on jo levysoitin. Äänenlaatu paranee koko järjestelmässäsi aina kaiuttimiin asti!

MUISTA: Äänirasia ei ole koskaan parempi kuin levysoitin, johon se on asennettu. Jos levysoitin ei tarjoa hyviä käyttöolosuhteita äänirasialle, jopa kallein äänirasia voi toimia huonosti. Siksi parempi levysoitin halvemmalla äänirasialla on parempi ratkaisu kuin kallis äänirasia halvassa levysoittimessa. Näin voit myös päivittää levysoittimen myöhemmin.

Äänirasia