Siirry sisältöön

NÄIN 
SÄÄDÄT 
LEVYSOITTIMESI

Vinyylilevyt ovat tehneet todellisen paluun, ja niiden suosio kasvaa jatkuvasti. Levytehtaat ovat jopa joutuneet käynnistämään vanhat tuotantolinjansa uudelleen vastatakseen kysyntään. Levysoittimet ovat siis vahvasti elossa! Tässä oppaassa kerromme sinulle, kuinka saat kaiken irti uudesta levysoittimestasi ja säädät sen täydellisesti.

Moni ajattelee, että levysoittimien käyttö ja säätäminen on vaikeaa. Onneksi se ei pidä paikkaansa. Kyse on lähinnä yksinkertaisesta fysiikasta ja mekaniikasta ja jun opit muutaman perussäännön, voit soveltaa niitä lähes kaikkiin malleihin. Suurin osa uusista levysoittimista on jo tehtaalla säädetty kohtuullisesti, mutta tarvittaessa olemme aina valmiita auttamaan.

VÄRINÄT, 
RESONANSSIT 
JA IRTIKYTKENTÄ

Levysoittimet ovat erittäin herkkiä ympäristönsä värinöille ja resonansseille. Värähtelyt voivat tulla lattialta, huonekaluista, kaiuttimista tai jopa levysoittimen omasta rakenteesta – kuten moottorista, hihnasta, levylautasesta tai äänirasiasta. Pienikin epätoivottu värinä tai resonanssi voi heikentää äänenlaatua ja aiheuttaa vääristymiä.

Levysoitinta suunniteltaessa tavoitteena onkin poistaa kaikki ei-toivotut resonanssit ja värähtelyt, jotta ne eivät vääristäisi äänisignaalia. Koska levysoitin ja äänirasia ovat mekaaninen järjestelmä, joka värähtelee levyjen uria pitkin, haluamme vain äänirasian tuottamia värähtelyjä – kaikki muut lähteet on eliminoitava.

Koska levysoitin on niin herkkä rakenteensa ja ympäristönsä vaikutuksille, on olemassa useita keinoja näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Esimerkiksi vakavammissa levysoittimissa moottori on asennettu erilleen rungosta, jotta moottorin värähtelyt eivät resonoi laitteen muiden osien kanssa.

PAINO JA 
MASSA

Painolla ja materiaalivalinnoilla on merkittävä rooli ylimääräisten värähtelyjen ja resonanssien vähentämisessä. Levylautasen, rungon ja alustan massa sekä käytetty materiaali vaikuttavat  merkittävästi äänenlaatuun.

Valmistajilla on monia eri tapoja ja teorioita tämän ratkaisemiseksi, mutta useimmat ovat yhtä mieltä siitä, että suuri massa ja  erilaisten materiaalien käyttö on yksi parhaista keinoista vaimentaa värähtelyjä ja resonansseja.

MATERIAALIT

Yksi yleisimmistä materiaaleista levysoittimissa on MDF. Se tunnetaan siitä, että se vaimentaa värähtelyjä hyvin, mutta levysoittimissa pienet asiat voivat tehdä suuren eron hyvän ja huonon välillä. Siksi MDF yhdistetään usein muihin materiaaleihin niin sanotussa 'sandwich'-rakenteessa, joka auttaa torjumaan ei-toivottua energiaa tehokkaammin.

Kalliimmissa levysoittimissa käytetään yleisemmin materiaaleja kuten metallia, akryyliä ja hiilikuitua. Näillä kaikilla on omat ainutlaatuiset akustiset ominaisuutensa. Ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta siihen, mikä materiaali on paras – ne kuulostavat kaikki hieman erilaisilta. Käyttötarkoitus ja henkilökohtainen maku ratkaisevat, mikä toimii parhaiten juuri sinulle.

Kaiken kaikkiaan levysoittimen rakenne vaikuttaa suuresti äänenlaatuun. Mitä laadukkaampi ja huolellisemmin rakennettu levysoitin on, sitä paremmin se hallitsee värähtelyt ja resonanssit – ja sitä paremmalta se kuulostaa!

LEVYSOITTIMEN 
SIJOITTAMINEN 
HUONEESSA

Levysoittimen oikea sijoittaminen huoneessa on erittäin tärkeää, jotta se toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Aseta levysoitin mahdollisimman tukevalle ja tärinättömälle alustalle. Helppo tapa testata alustan sopivuutta on napauttaa sitä kevyesti: jos alusta resonoi, kannattaa harkita vaimennusalustaa tai -jalkoja, jotta värähtelyt eivät siirry levysoittimeen.

Monet asettavat levysoittimen stereopenkille tai huonekalulle lattialle, mutta tämä ei ole paras vaihtoehto. Kaiuttimien värähtelyt siirtyvät helposti lattian ja huonekalun kautta takaisin levysoittimen rakenteeseen ja voivat vääristää ääntä – tätä ilmiötä kutsutaan akustiseksi takaisinkytkennäksi.

NÄIN VÄLTÄT 
AKUSTISEN 
TAKAISINKYTKENNÄN

Joissakin laadukkaammissa levysoittimissa, kuten MoFi

ja Pro-Jectin suuremmissa malleissa, on erityisesti suunnitellut jalat, jotka on varustettu magneeteilla tai sorbothaani-kumilla. Näiden avulla levysoitin on mahdollisimman vähäisessä kontaktissa alustan kanssa.

Paras tapa estää akustinen takaisinkytkentä on ripustaa levysoitin seinälle hyllylle, joka on suunniteltu tätä tarkoitusta varten. Näin lattian värähtelyt eivät pääse siirtymään levysoittimeen, mikä usein parantaa äänenlaatua huomattavasti.

Kannattaa myös sijoittaa levysoitin sellaiseen paikkaan, jossa basson voimakkuus ei ole liian voimakas. Jos voit asentaa hyllyn eri paikkoihin seinällä, kokeile löytää paikka, jossa bassoa kuuluu vähiten. Kuten kaikessa akustiikassa, joudut kokeilemaan löytääksesi parhaan ratkaisun. Tässä me HiFi Klubbenilla voidaan antaa sinulle lisää neuvoja.

LEVYSOITTIMEN 
SÄÄTÄMINEN

Äänirasia (pickup) on ehkä levysoittimen tärkein osa. Äänirasia ja sen neula lukee levyn uria ja muuntaa ne sähköiseksi signaaliksi. Jotta äänirasia toimisi kunnolla, levysoitin on säädettävä oikein.

TASAPAINON
SÄÄTÖ

On erittäin tärkeää, että levysoitin on tasapainossa. Jos levysoitin on vinossa, sekä levylautanen että äänivarsi kärsivät, eivätkä ne toimi kunnolla. Käytä pientä vatupassia (kuten Pro-Ject Level It) varmistaaksesi, että sekä levysoitin että levylautanen ovat täysin vaakasuorassa.

Joissakin levysoitinmalleissa jalat ovat säädettävissä, mutta on parasta varmistaa, että myös alusta on suora. Riippumatta siitä, miten varmistat vaakasuoruuden, tarkista, että kaikki on suorassa ennen kuin jatkat muihin säätöihin. Muuten levysoitin ei tule koskaan toimimaan täydellisesti.

ÄÄNIRASIAN
ASENNUS

Äänirasia kiinnitetään yleensä kahdella ruuvilla, joko rasian ylä- tai sivupuolelta. Aloita kiinnittämällä äänirasia äänivarteen kahdella ruuvilla ja yhdistä neljä johdinta. Kiristä ruuvit kevyesti niin, että äänirasia voi vielä liikkua hieman.

Tämän jälkeen voit säätää äänirasian niin, että se on oikeassa kulmassa levyn uriin nähden käyttämällä niin sanottua "protraktoria". Se tulee usein levysoittimen mukana, mutta sen voi myös ostaa edullisesti tai ladata verkosta.
VINKKI: Ole hyvin varovainen kun käsittelet neljää pientä johtoa. Käytä pientä litteitä pihtejä ja älä KOSKAAN vedä johdoista! Ne ovat niin ohuita, että ne voivat katketa pienimmästäkin nykäisystä.

NÄIN KÄYTÄT 
PROTRAKTORIA

Aseta protraktori levylautaselle niin, että paperissa oleva pieni reikä menee levynakselin ympärille. Sijoita sen jälkeen neula protraktorin linjojen välissä olevaan rastiin.

Seuraavaksi säädetään äänirasia niin, että sen sivut ovat täysin linjassa protraktorin linjojen kanssa. Protraktorissa on yleensä sisempi ja ulompi asteikko, ja tavoitteena on löytää paras kompromissi niiden välillä. Äänirasian kulma muuttuu hieman, kun se liikkuu levyllä, mutta tämä on normaalia.

Helpoin tapa tarkistaa säätö on katsoa äänirasiaa suoraan edestä ja ylhäältä, jotta näet, onko se linjassa linjojen kanssa. Kun äänirasia on kohdillaan, kiristä varovasti ruuvit ja tarkista vielä kerran, että kulma on oikea.
VINKKI: Äänirasiaa ei kannata pitää protraktorin päällä, kun kiristät ruuvit. Nosta äänivarsi takaisin pidikkeeseen, kun työskentelet ruuvien kanssa.

NEULAPAINO 
TRACKING FORCE

Äänirasian neulaa on painettava levyyn juuri oikealla voimalla toimiakseen kunnolla. Tätä kutsutaan neulapainoksi (tracking force – VTF), ja se on säädettävä aina, kun asennat uuden äänirasian tai valmistat levysoittimen käyttöön.

Tarkista äänirasian käyttöohjeesta tai valmistajan verkkosivuilta suositeltu neulapaino. Voit myöhemmin tehdä hienosäätöjä, mutta aloita suositellulla painolla. Yleensä paino vaihtelee 1,5–2,5 gramman välillä, riippuen äänirasiasta.

Neulapaino säädetään äänivarren takana olevan vastapainon avulla. Voit käyttää vastapainon asteikkoa säätöön, mutta jos haluat olla täysin tarkka, on hyvä idea käyttää digitaalista neulapainovaakaa, kuten Pro-Ject Measure It.

NÄIN 
SÄÄDÄT 
NEULAPAINON

Aloita löytämällä ”nollakohta”, eli kohta, jossa äänivarsi kelluu ilmassa liikkuen ylös tai alas. Tämä tarkoittaa, että neulapaino on 0 grammaa. Löydät tämän pisteen säätämällä vastapainoa eteen- tai taaksepäin äänivarressa.

Kun äänivarsi “kelluu”, pidä vastapainosta kiinni ja käännä sen pientä asteikkoa niin, että nolla on kohdillaan äänivarren merkkiin. Tämä asteikko liikkuu erikseen vastapainosta. Kun asteikko on asetettu, käännä vastapainoa ja asteikkoa yhdessä, kunnes neulapaino on halutulla tasolla.

Digitaalisella neulapainovaalla säätö on helpompaa ja tarkempaa – siirrät vain vastapainoa äänivarressa, kunnes vaaka näyttää oikean arvon.
VINKKI: Muista poistaa äänirasian suojus ennen säätöä!

ANTI-SKATING

Kun äänivarsi liikkuu toiston aikana kohti levyn keskiosaa, syntyy voima, joka vetää äänivartta keskelle. Tämä voima täytyy tasapainottaa, jotta äänirasia seuraa uria oikein. Tätä kutsutaan anti-skating-säädöksi.

Anti-skating-säädössä käytetään yleensä pientä vastapainoa tai magneettista mekanismia, joka pitää äänivarren paikallaan niin, ettei äänirasia liuvu liian nopeasti kohti levyn keskiosaa.

Ilman anti-skating-säätöä neula painautuu hieman uran sivuun, mikä voi vaikuttaa äänenlaatuun ja kuluttaa sekä levyä että neulaa.

NÄIN 
SÄÄDÄT 
ANTI-SKATINGIN

Samasta käyttöohjeesta, josta löysit suositellun neulapainon, löydät yleensä myös suositellun anti-skating-arvon. Anti-skating asetetaan yleensä samalle tasolle kuin neulapaino. Jos neulapaino on esimerkiksi 1,8 grammaa, anti-skating tulisi asettaa samaan arvoon tai sen läheisyyteen (1-2 grammaa).

Voit helposti tarkistaa, onko anti-skating säädetty oikein. Katso äänirasiaa suoraan edestä, kun se laskeutuu levylle, ja tarkkaile, painautuuko neula urassa suoraan vai vetääkö se sivulle. Jos neula vetää sivulle, anti-skating on todennäköisesti säädetty väärin.

AZIMUUTH 
- VÄÄNTÖKULMA

Azimuutti, eli neulan vääntökulma, kuvaa neulan kulmaa suhteessa levyn uraan. Neulan ja äänirasian tulisi olla tarkasti 90 asteen kulmassa levyyn nähden, jotta stereokuva olisi tarkka.

Jos äänirasia kallistuu liikaa vasemmalle tai oikealle, neula koskettaa uran sivuja epätasaisesti, mikä voi heikentää stereokuvaa. Siksi tämä asetus on tärkeä.

Useimmissa tapauksissa azimuutti on säädetty oikein jo tehtaalla, mutta on aina hyvä tarkistaa ja säätää tarvittaessa.

NÄIN 
SÄÄDÄT 
AZIMUUTHIN

Äänirasia on kiinteä rakenne, ja neula on aina samassa kulmassa äänirasiaan nähden. Neulan kulmaa levyyn nähden säädetään siksi äänivarren avulla. Äänivarren rungossa on usein ruuvi, jonka avulla äänivarren kulmaa voi säätää. Joissain vanhemmissa malleissa azimuuttia voi säätää suoraan äänirasian kiinnityskohdasta.

Kun äänirasia on vaakasuorassa levyyn nähden, neulan tulisi olla oikeassa kulmassa. Jos näin ei ole, esimerkiksi jos neula kallistuu liikaa jommallekummalle puolelle, voi neula olla vaurioitunut tai äänirasia asennettu väärin. Se voi myös johtua väärin säädetystä anti-skatingista.

Voit käyttää pientä peiliä tarkistaaksesi, onko neula oikeassa kulmassa. Aseta peili levylautaselle ja laske äänirasia sen päälle. Katso suoraan edestä, ja jos peilikuva on suora neulan kanssa, kulma on oikea.

VTA 
VERTICAL TRACKING ANGLE

VTA, eli vertical tracking angle, on yksi eniten väärin ymmärrettyjä käsitteitä levysoittimissa. VTA kuvaa neulan ja levyn välistä kulmaa, kun katsot sitä sivulta. Moni sekoittaa sen äänivarren kulmaan, eli kuinka paljon äänivarsi kallistuu levyyn nähden. Oikea VTA löytyy yleensä silloin, kun äänivarsi ja äänirasia ovat vaakasuorassa levyyn nähden, sivulta katsottuna.

HIFI KLUBBEN 
AUTTAA SINUA

Jos olet epävarma siitä, onko levysoittimesi säädetty oikein, voit tuoda sen HiFi Klubben -liikkeeseen. Autamme sinua varmistamaan, että levysoittimesi toimii täydellisesti. Olet myös aina tervetullut liikkeeseen keskustelemaan ja kuuntelemaan eri tuotteita. Näytämme mielellämme levysoittimien monet edut ja esittelemme erilaisia ratkaisuja.

Odotamme innolla, että pääsemme auttamaan sinua levysoittimesi kanssa – olipa se uusi tai vanha!

LYHYESTI HIFI KLUBBENIN 
LEVYSOITTIMISTA 

Argon Audio

Argon Audion levysoittimet ovat hyvä valinta, jos haluat laadukkaan ja helppokäyttöisen HiFi-mallin rikkomatta budjettia. Argon Audion tuotteissa käytetään yksinkertaisia, kestäviä ja testattuja teknisiä ratkaisuja, jotka tuottavat erinomaista äänenlaatua. Argon Audio tarjoaa paljon vastinetta rahalle ja on yksi markkinoiden parhaista vaihtoehdoista hintaluokassaan.

Denon

Denon on yksi HiFi Klubbenin pitkäaikaisimmista merkeistä – olemme myyneet niitä vuodesta 1982. Japanilainen Denon on ollut markkinoilla jo yli 100 vuotta. Denonin levysoittimissa keskitytään käyttömukavuuteen ja helppokäyttöisyyteen. Niissä on sisäänrakennettu RIAA-vahvistin, automaattinen käynnistys/pysäytys ja USB-liitäntä, mikä tekee niistä helppokäyttöisiä "plug-and-play"-laitteita, jotka tarjoavat hyvää äänenlaatua.

Pro-Ject

Pro-Ject valmistaa levysoittimia, joissa yhdistyvät erittäin korkea äänenlaatu ja tyylikäs, toimiva muotoilu. Heidän filosofiansa on, että "hyvä levysoitin on edullisin tapa päästä nauttimaan audiofiilitason äänestä". Pro-Ject valmistaa kaikki komponenttinsa itse omilla tehtaillaan Tšekissä ja Slovakiassa, aina äänivarsista moottoreihin asti. Pro-Ject tarjoaa hintaluokkansa parhaita tuotteita ja valmistaa myös aitoja high-end-soittimia, joissa ei ole säästelty mitään parhaan äänenlaadun saavuttamiseksi.

MoFi Electronics

Mobile Fidelity, eli MoFi, on yhdysvaltalainen yritys, joka on erikoistunut korkealaatuiseen vinyylin masterointiin ja soittolaitteisiin 1950-luvulta lähtien. Koska MoFilla

on suora yhteys masterointistudioon, heillä on ainutlaatuista asiantuntemusta pienimpienkin yksityiskohtien osalta. MoFi tuotteet eivät ehkä näytä yhtä näyttäviltä kuin monet muut, mutta tulet huomaamaan, että saat jokaisella eurolla puhtaan high-end-kuuntelukokemuksen!