Siirry sisältöön
Ilman RIAA-vahvistinta rakastettu vinyylikokoelmasi on vain kasa hiljaisia vinyylilevyjä ja pahvikoteloita. RIAA on olennainen askel matkalla kohti vinyylilevyjen upeaa ääntä.

Äänirasian tuottama signaali on hyvin heikko ja vaatii sekä hienosäätöä että lisävahvistusta ennen kuin se lähetetään vahvistimeesi. Tähän tarvitaan RIAA- vahvistin (tunnetaan myös pickupesivahvistimena tai phono-esivahvistimena).Tämä voi olla sisäänrakennettu vinyylisoittimeesi, liitetty ulkoisena laitteena tai sisäänrakennettu omaan vahvistimeesi. Lyhyesti sanottuna RIAA-esivahvistin on välttämätön, jotta saat vinyylilevyistäsi irti niiden oikean äänen.

RIAA
VAHVISTIN

RIAA vahvistin on suunniteltu
vinyylille

RIAA-esivahvistimen tehtävä on yksinkertainen: se vahvistaa ja tasapainottaa äänirasian signaalin, jotta se voidaan lähettää eteenpäin lähettää vahvistimelle normaalina "line signaalina".

RIAA-standardi on luotu Recording Industry Association of American toimesta, ja se määrittää tavan, jolla vinyylilevyjä tallennetaan ja toistetaan. RIAA-standardi on ollut olemassa jo 1950-luvulta lähtien. Se kehitettiin, jotta vinyylilevylle saataisiin mahtumaan enemmän musiikkia ja jotta levyt kestäisivät pidempään. RIAA-standardin ansiosta vinyylilevyjä voi toistaa pidempään, ne kuulostavat paremmilta ja niiden kohinat on saatu minimoitua.

Miksi tarvitsemme
RIAA-standardia?

Kun kaiverruslaite kaivertaa uria alkuperäiseen masterlevyyn, uran leveys vaihtelee sen mukaan, kaiverretaanko syvä bassoääni vai korkea diskanttiääni. Basso vie enemmän tilaa urassa kuin diskantti. Ura, jossa on bassoääniä, on yksinkertaisesti fyysisesti leveämpi kuin ura, jossa on pelkkiä diskanttiääniä. Syvempien, "hitaampien" taajuuksien tuottaminen vaatii yksinkertaisesti enemmän energiaa ja suurempia värähtelyjä.

Jos levyt kaiverrettaisiin ilman RIAA-taajuuskorjausta ja hyvällä signaalitasolla, bassoäänten pitkät aallonpituudet ja suuri voimakkuus täyttäisivät urat liikaa. Itse asiassa urista tulisi niin leveitä, että äänirasia ei pystyisi lukemaan niitä kunnolla, ja ne veisivät niin paljon tilaa, että levylle mahtuisi vain muutama minuutti musiikkia per puoli.

Vinyyli on myös luonnostaan meluisa äänimedia. Ilman ylimääräistä taajuuskorjausta toistossa olisi paljon rahinaa, pinnan kohinaa sekä napsahduksia ja poksahduksia neulasta. Tämän välttämiseksi signaali on tasapainotettava RIAA avulla ennen sen kaivertamista masterlevylle.

Miten
RIAA
toimii käytännössä?

RIAA-standardi toimii käytännössä varsin yksinkertaisesti. Ennen levyn kaiverrusta bassoääniä vaimennetaan noin 20 dB ja diskanttia nostetaan noin 20 dB, jotta levyyn saadaan kaiverrettua hyvin vähän bassoa ja runsaasti diskanttia. Tämän ansiosta urista tulee paljon pienempiä, jolloin levylle mahtuu enemmän musiikkia. Samalla diskantti nousee selvästi korkeammalle tasolle kuin levyn pinnalla väistämättä oleva kohina.

Kun levyä toistetaan ja signaali kulkee äänirasian kautta RIAA-vahvistimeen, tapahtuu täsmälleen päinvastoin. Basso vahvistetaan jälleen 20 dB ja diskanttia vaimennetaan 20 dB. Näin basso palautuu syväksi ja dynaamiseksi, ja diskantti asettuu normaalille tasolleen. (Katso kuva alla.)

Fiksua tässä on se, että pinnan kohina, joka yleensä sijaitsee diskanttialueella, vaimenee diskantin kanssa samalla kertaa. Basso ja diskantti kuulostavat taas juuri oikealta, mutta 20 dB vähemmän pinnan kohinaa – kätevä tapa vähentää häiriöitä!

RIAA-suodatuksen jälkeen signaali vahvistetaan linjatasolle, joka on suunnilleen sama kuin CD-soittimesta tai musiikkisuoratoistolaitteesta tuleva signaali. Tämän viimeisen vahvistuksen taso linjatasolle riippuu siitä, onko käytössäsi MM- vai MC-äänirasia.

Moving Magnet ja Moving Coil
tarvitsevat erilaisen vahvistuksen

Useimpien RIAA-vahvistimien – erityisesti erillisten mallien – takaa löytyy pieni kytkin ja erilliset liitännät MM- ja MC-äänirasioille (Moving Magnet ja Moving Coil). Tämä johtuu siitä, että näiden kahden äänirasiatyypin lähtöjännite ja äänenvoimakkuus eroavat toisistaan, joten ne tarvitsevat erilaista vahvistusta.

MC-äänirasialla on hyvin matala lähtöjännite, joten se vaatii enemmän vahvistusta. MM-äänirasia tai high-output MC-äänirasia tarvitsee noin 40 dB vahvistusta, kun taas puhdas MC-äänirasia vaatii tyypillisesti 50–60 dB. High-output MC-äänirasia, kuten Denon DL-110, tulee kuitenkin kytkeä MM-liitäntään, vaikka se onkin MC-äänirasia.

Maadoitus
– GND-liitäntä

Useimpien RIAA-vahvistimien tai integroitujen vahvistimien, joissa on sisäänrakennettu levysoitinliitäntä, takaa löytyy maadoitusliitäntä. Tähän liitetään levysoittimen maadoitusjohto, jotta estetään häiriöiden aiheuttama kohina äänisignaalissa.

Monissa levysoittimissa signaalikaapelin mukana on pieni maadoituskaapeli. Joissakin levysoittimissa sinun täytyy itse asentaa erillinen maadoituskaapeli levysoittimesta vahvistimeen. On myös levysoittimia, joissa ei ole erillistä maadoitusliitäntää, sillä maadoitus on integroitu signaalikaapeliin. Jos levysoittimessasi on erillinen maadoitusjohto, se kannattaa aina liittää – siitä ei ole haittaa, ja joissakin levysoittimissa voi esiintyä runsaasti kohinaa, jos maadoitusta ei ole kytketty.

Impedanssi
– RIAA ja äänirasian yhteensopivuus

On myös tärkeää, että äänirasian lähtö ja RIAA-vahvistimen tulo ovat impedanssiltaan yhteensopivia. Toisin sanoen RIAA-vahvistimen sisääntulon resistanssin on vastattava äänirasian ulostuloa, jotta signaali siirtyy oikein laitteiden välillä.

Monissa RIAA-vahvistimissa ei ole mahdollisuutta säätää impedanssia. Näissä tapauksissa impedanssi on asetettu valmiiksi tasolle, joka sopii useimmille äänirasioille. MM-äänirasioiden ja high-output MC-äänirasioiden kohdalla sisääntuloimpedanssi on yleensä 47 kohmia, mikä tekee laitteista lähes aina "plug and play" -tyyppisiä – todella helppoa.

MC-äänirasioiden kanssa asia on hieman monimutkaisempi. Näiden äänirasioiden kohdalla tarvitaan yleensä sisääntuloimpedanssi, joka on 10–200 ohmin välillä, ja usein oletusimpedanssi on 100 ohmia, mikä toimii hyvin useimmissa MC-äänirasioissa.

MC-äänirasiat voivat kuitenkin vaihdella paljon, joten joissakin (yleensä laadukkaammissa) RIAA-vahvistimissa voit säätää sisääntuloimpedanssia tarkasti, jotta se sopii täydellisesti kytkettyyn äänirasiaan. Ääni voi muuttua merkittävästi, jos asetukset eivät ole oikein, joten on hyvä idea tarkistaa äänirasian käyttöohje ja seurata valmistajan suosituksia.

Minkä
RIAA-esivahvistimen
valitsen?

HiFi Klubben tarjoaa RIAA-vahvistimia useilta valmistajilta, kuten NAD, Pro-Ject ja MoFi. Lähimmässä HiFi Klubben -myymälässä voit myös aina saada apua ja neuvoja siitä, mikä RIAA- vahvistin sopii parhaiten juuri sinun tarpeisiisi ja laitteistoosi.

RIAA
VAHVISTIN