TV-maailma on aikamoinen viidakko ja oikean mallin löytäminen on vaikeaa. Sitä paitsi tilannetta pahentaa se, että niin valmistajat kuin jotkut elektroniikkamyymälät yrittävät saada sinut ostamaan juuri sen tuotteen, josta he saavat eniten voittoa. Kannattaa siis olla tarkkana, kun valitset TV:tä ja teknologiaa.
Tässä näet selkeän yleiskatsauksen eri teknologioista. Ja muista, että voit aina kysyä neuvoa HiFi Klubbenista, jotta löydät juuri sinulle sopivan TV:n.
Micro-LED
Tulevaisuuden TV?
Kun LEDit ovat tarpeeksi pieniksi, on mahdollista, että jokainen pikseli voi olla oma LED-valonsa, jolloin itse LEDit luovat kuvan. Tämä teknologiaa käytetään nykyään pääasiassa digitaalisiin mainostauluihin ja konserttinäyttöihin, koska näiden yksittäiset pikselit ovat tarpeeksi suuria. Tätä teknologiaa tunnetaan nimellä Micro-LED, eikä sitä pidä sekoittaa Mini-LED:in kanssa, jossa LEDit toimivat vain valonlähteenä. Micro-LED kehittyy jatkuvasti paremmaksi ja halvemmaksi, mutta sitä on toistaiseksi saatavana vain erittäin suurikokoisissa televisioissa ja huikeaan hintaan.
Micro-LED:in avulla saat maksimaalisen kirkkauden ja syvimmän mustan, koska LEDit voidaan sammuttaa pikselitasolla. Aika näyttää, voiko Micro-LED vallata markkinat ja tarjota meille täydellisen kuvan tulevaisuudessa.
Niin sanotuista OLED-TV:istä (Organic LED) on vuosien kehityksen jälkeen tullut varteenotettava vaihtoehto markkinoilla. OLED-ruudussa yksittäiset pikselit lähettävät itse valoa, vähän samalla tavalla kuin Micro-LED-tekniikassa. Tämä mahdollistaa superohuen muotoilun, alhaisen energiankulutuksen, täydellisen mustan tason ja erittäin nopean vasteajan.
Onkin hauskaa, että OLED ja LED ovat molemmat parhaita juuri siinä, missä toinen on huono. OLED:illä on täydellinen musta, koska voit yksinkertaisesti sammuttaa oikeat pikselit saadaksesi täysin mustan kuvan. Toisaalta OLED:in kirkkaus on rajallinen verrattuna LED:iin.
LED puolestaan kamppailee taustavaloaan vastaan saadakseen mustan täysin mustaksi, eikä se (vielä) onnistu täysin – ei edes Mini-LEDin avulla. LED sen sijaan on loistava tuottamaan korkeaa kirkkaustasoa tarvittaessa, myös paikallisesti kuvan osissa. Tämä antaa LED:ille edun OLED:iin verrattuna, erityisesti kirkkaasti valaistuissa huoneissa
QLED-teknologia kehitettiin alun perin Samsungilla, mutta nykyään muutkin valmistajat käyttävät samaa periaatetta, toisinaan hieman erilaisilla nimillä. QLED-TV:issä sekä LED-taustavalaistus että LCD-kiteiden toiminta on viety lähes täydellisyyteen, mikä mahdollistaa erittäin kauniin kuvanlaadun.
QLED-TV perustuu niin sanottuun Quantum Dot -taustavalaistukseen, jossa LCD-paneelin takana on kerros ultra-pieniä nanokiteitä (kutsutaan ”quantum dots” -kristalleiksi). Jokainen kristalli tuottaa joko punaista, vihreää tai sinistä valoa, kun taustavalo osuu siihen. Tämä valo ohjataan sitten vastaaviin punaisiin, vihreisiin ja sinisiin pikseleihin näytöllä. Toisin sanoen, pikselit saavat valon omassa oikeassa värissään, mikä tekee näkyvän eron.
Huipputaso
NEO QLED / Mini LED
Saat paremman mustan tason ja kontrastin sekä paljon vähemmän ”bleedingiä”, ja Mini-LED-teknologia voi mahdollisesti nostaa LED-teknologian täysin uudelle tasolle. Toinen etu on se, että TV:n syvyyttä voidaan optimoida entisestään, koska LED-valot vievät vähemmän tilaa. Teoriassa Mini-LED-TV voi olla lähes yhtä ohut kuin OLED. Muista kuitenkin, että tämä tarkoittaa myös vähemmän tilaa kunnollisille kaiuttimille!
Mini-LED voidaan yhdistää QLED-tekniikkaan tarjotakseen vielä paremman kuvan. Esimerkiksi Samsung kutsuu tätä yhdistelmää ”Neo QLED:iksi”.
LED
OHUT MUOTOILU JA MATALA ENERGIAKULUTUS
Selitys on siinä, että itse kuva tuotetaan edelleen LCD-paneelilla, mutta valonlähde on muuttunut ohuista loisteputkista LED-valoihin. Tämä mahdollistaa erittäin ohuen muotoilun ja huomattavasti pienemmän energiankulutuksen verrattuna vanhoihin LCD-TV:ihin. LCD-TV:issä taustavalo oli usein paneelin takana, mikä teki näytöistä paksumpia. LED-TV:issä valodiodit ovat joko TVn reunoilla (Edge-LED) tai jakautuneet tasaisesti koko taustapaneelin alueelle (Full Backlight).
Huonona puolena LED-TV ei pysty toistamaan täysin mustaa, ja saatat huomata taustavalon epätasaisen hehkun pimeissä kohtauksissa, erityisesti kuvan reunoilla (tätä kutsutaan ”bleedingiksi”). Tavallisessa käytössä et yleensä kiinnitä siihen huomiota, mutta täysin tummissa kuvissa voit huomata sen joissakin LED-TV:issä.
LED-TV:t ovat helppoja käyttää ja toimivat hyvin lähes kaikissa valaistusolosuhteissa ja eri kuvalähteillä. Ne ovat myös edullisin kategoria, joka on tehnyt suurista TV-näytöistä ja Smart TV:istä yleisesti saatavia kuluttajille. Ne ovat kuitenkin jäämässä jälkeen uusien ja kehittyneempien QLED-TV:n rinnalla.
Mikä TV:n kannattaa valita?
Päätös siitä, valitsetko LED, Mini-LED, OLED vai jotain muuta, riippuu pitkälti tarpeistasi, budjetistasi – ja tietysti omasta maustasi. Jos käytät TV:tä huoneessa, jossa on paljon luonnonvaloa tai suoraa auringonvaloa, LED tai QLED on todennäköisesti paras valinta korkean kirkkaustason takia. Toisaalta, jos tavoittelet täydellistä mustaa tasoa, OLED on loistava vaihtoehto.
HiFi Klubbenissa autamme sinua mielellämme selvittämään, kannattaako panostaa suurempaan näyttöön, tyylikkäämpään muotoiluun vai parempaan kuvanlaatuun. Eroja on vaikea kuvailla sanoin, joten suosittelemme tulemaan käymään ja kokemaan eri malleja käytännössä. Samalla voimme auttaa sinua valitsemaan kunnon ääniratkaisun TV:llesi. Vaikka TV-kuvanlaatu on kehittynyt paljon viime vuosina, valmistajat eivät ole vieläkään kiinnittäneet tarpeeksi huomiota ääneen. Ja ääni on edelleen puolet elämyksestä!